Persoonlijk: Mensen, mensen..

In 2012 – 2013 was ik acht maanden op pad. Vier maanden door Austalië en Nieuw Zeeland. Hier werken, daar kamperen. Wat een vrijheid! Daarna vloog ik door naar Taiwan – wat een verandering! De laatste 3 maanden was ik in Thailand, Laos, Vietnam en Cambodja. Een FANTASTISCHE reis. Hier lees je mijn persoonlijke verslagen!

Ik ga een stukje schrijven over mensen. Een reis gaat niet alleen om de fysieke, maar ook om de psychische (jaja haha). En volgens mij moest ik ook nog wat schrijven na die negatieve blog in Spanje, ooit.
Ik heb hier veel na gedacht over mensen. Over alle dagelijkse interacties. Een telefoontje met vrienden, een koffie met familie of een aankoop bij de groenteboer.
Over de ontmoetingen met nieuwe mensen (want wat doe je meer als je op reis bent?) en ook over het contact met ‘oude vrienden’. En dan eigenlijk vooral over de waarde van al deze contacten. Wat betekenen ze in iemands leven en wat zouden ze moeten betekenen in iemands leven? Is er een eenduidig antwoord op die vraag? – nee. Dus het is aan mijzelf of die vraag voor mijzelf te beantwoorden. Het beantwoorden van die vraag, dat heb ik heel mijn leven al lastig gevonden. Ik vind vriendschap iets moois, maar ook iets heel ingewikkelds.
Door de jaren heen komen er zoveel mensen voorbij in je leven. Welke hou je en welke laat je gaan? Vooral t laten gaan is lastig. Wanneer is het tijd om afscheid te nemen? Wil je voor altijd vrienden blijven, of is er misschien te veel gebeurd? Ben je uit elkaar gegroeid, is de fysieke afstand te groot geworden, zijn we te druk met andere zaken?
De laatste jaren heb ik veel te lang geprobeerd om met iedereen vrienden te blijven. Hierdoor ben ik keer op keer gekwetst omdat het eenrichtsverkeer bleek. Er zijn veel mensen geweest, goede vrienden, kennissen, whatever, waar ik teleur gesteld in ben geweest. Mensen in je vriendgroep die zomaar nooit meer iets van zich laten horen, een goede vriend die zomaar van t ene op t andere moment verdwijnt, een goede vriendin die keer op keer alle afspraken afzegt. Ik vond het echt verschrikkelijk. Is vriendschap dan wel echt? Bestaat er wel zo iets als ‘vriendschap’? Als vriendschap niet bestaat, leeft iedereen voor zichzelf dan? Wat is de waarde van het leven als je alles maar alleen moet doen? Dat is heel eenzaam leven..
Alles heeft er uiteindelijk (oa) toe geleid dat ik allles en iedereen achter me heb gelaten, en alleen naar de andere kant van de wereld ben vertrokken. Helemaal alleen op reis.
Nu ik zo aan reizen ben, passeert iedereen thuis zo nu en dan eens mijn gedachten. Dat meisje van die vriendengroep. Mis haar eigenlijk echt? Nee, helemaal niet. Ze was eigenlijk best egoistisch. Die ‘goede vriend’ die zomaar verdween. Was dat eigenlijk wel zo’n goede vriend? Nee, eigenlijk niet. Ik kreeg best wel vaak een slecht gevoel door hem omdat hij hele andere opvattingen heeft. Die vriendin die alle afspraken af zei, ja, die mis ik wel. Maar heel fijn vond ik het niet om keer op keer te horen dat een gemaakte afspraak weer niet door ging. Wat heeft al die vriendschap dan eigenlijk voor waarde?
Waarom liet ik me dan keer op keer kwetsen door het verlies van contact met deze mensen? Waarom liet ik ze niet gewoon gaan. Terug denken aan de goede dingen en door met nieuwe mensen. Eigenlijk klinkt het heel makkelijk, niet?
De waarheid is: Mensen zijn vreslijk. Daar kom je keer op keer achter. Een maatschappij steeds meer gericht op geld, lust en carriere. Is er nog plaats voor begrippen als ‘liefde’? ook hier downunder weer. Als backpacker word je gewoon als goedkope slaaf behandeld. Hier betalen, daar betalen, no refund policy, betalen voor werk. Als ze maar zo veel mogelijk verdienen en zelf zo weinig mogelijk hoeven doen. Ik vind het wel grappig dat ‘hond’ en ‘rat’ scheldwoorden zijn en dat wij zogenaamd ‘beschaafd’ zijn. ‘E’en groot toneelstuk. Als ‘t puntje bij ‘t paaltje komt zijn wij beesten, of misschien nog wel erger. De mensen is een genadeloze soort. Verraad, bedrog, overspel. En we doen ‘allemaal mee. Moet ik het voorbeeld geven van de halve wereldbevolking die een oogje dicht kneep toen een Duitse man 6 miljoen joden aan ‘t vermoorden was?
Hoe dan ook, ik zal onverminderd vriendelijk blijven. Ik vind ontmoetingen met mensen leuk. Ik gun iemand een fijn gevoel en een glimlach. Maar ik laat me n’iemand meer mijn geluk afpakken. Geen laagopgeleid figuur op een maisveld of een geldbeluste baas in een Berlijns callcentre raakt mij nog. Als ze zich zo willen opstellen, zijn ze gewoon weg dom en mijn (positieve al dan negatieve) energie niet meer waard. Waarschijnlijk zul je zulke mensen heel je leven tegen blijven komen, maar vanaf nu gaan die mensen meteen naar een een of andere figuurlijke afgrond waar ik torenhoog boven sta.
En dan terug naar vriendschap en familie. Want naast de nare mensen die je altijd in je leven zult hebben, heb je ook een heel klein groepje met mensen die wel de moeite waard zijn. Mensen die er altijd zullen zijn. Het is een h’e'el klein select groepje, vaak op ‘e’en hand te tellen. En het zijn die mensen die het leven de moeite waard maken. Je zult ze niet altijd naast je kunnen hebben staan, maar als je ze nodig hebt, dan zijn ze er. Dat zijn de mensen waar het om draait. De rest van de mensen om je heen bestaat enkel uit passanten. Het is geweldig om ze leren te kennen, en samen dingen te doen, maar er zal een punt komen dat je ze los zal moeten laten.
Dat is wat ik nu besef. Dat is hoe ik me nu ga opstellen.
Dus aan alle lieve mensen die mij volgen, zo nu en dan een berichtje sturen en mijn vriend zijn. Heel erg bedankt. Ik mis jullie heel erg. Sommigen spreek ik nauwelijks, contact is erg lastig met 12 uur tijdverschil en een reisschema met een andere stad elke dag. Maar ik weet zeker dat als ik weer in de buurt ben, weer alles zal zijn zoals vanouds. Ik hou heel veel van jullie! Nieuw Zeeland was een geweldige ervaring, en ik ga er snel over schrijven. Echter; de internetprijs is niet goedkoop, dus dat komt later :p

Ik sluit af met: ‘Check jezelf, en verdedig je grenzen. Want aan het eind van de dag zijn we allemaal mensen..’. (haha ja, een foute Baas B quote).

Kusjes

Social media:

Be first to comment