Universele reisgids voor moeilijke landen

Wie denk je wel niet dat je bent om een universele reisgids te schrijven? Tsss. 
Ik ben blank, ,92 meter, een centimeter minder sinds ik mijn ruggenwervel brak tijdens een reis (zie p.40), Nederlands, niet gelovig en al helemaal niet spiritueel, vleesetend met een lichte smetvrees. Ik woonde twee jaar van mijn leven in Amerika en vijf jaar in Rusland. In 2008 stapte ik 42 keer in het vliegtuig. Ik spreek Russisch, een beetje Hindi en een aardig woordje Nederlands. Ik heb walvis, cobra en schapenstaart tot mij genomen. Maar ik heb niet zo veel meer gezien dan de gemiddelde Nederlander, het meest reislustige volk ter wereld. In zuid-Amerika ben ik nooit geweest, in Afrika ook niet, op de Maghreb en Ethiopië na. Ik heb nooit de neiging gehad om per se alle landen of zelfs continenten te moeten bezoeken. En ik ben menig wereldreiziger tegengekomen die geen flauw benul had van de plek waar hij zich bevond (zie p. 173). 

De Universele reisgids voor moeilijke landen! (via www.boekenwinkel.nl)

De Universele reisgids voor moeilijke landen! (via www.boekenwinkel.nl)

Zo begint de “Universele reisgids voor moeilijke landen” (door Jelle Brandt Corstius). Ik heb het boek vorige week gelezen en moet zeggen; het is bijzonder grappig. Zoals je in dit voorstukje al ziet, is meneer erg grappig. Alhoewel het soms ook wel een beetje té is, weet je wel. Het boek begint met een uitgebreid voorwoord, vervolgens wat voorkennis die je nodig hebt, en daarna beschrijft de auteur zijn grappigste verhalen. En grappig zijn ze zeker. Het boek is een combinatie van droge humor, leuke observaties en goede tips. Deze combinatie maakt het boek sterk. Na het voorwoord begint het boek bijvoorbeeld met tips voor je reisgezelschap. En wat hij hier schrijft is precies waar ” Met je partner heeft een hoog risico. Dat je een fijne relatie hebt, betekent nog niet dat je er klaar voor bent om samen veertien uur samengepropt in diverse busjes te zitten die jullie na een slopende dag naar het museum brengen van een door jullie geliefde schrijver (het museum blijkt al een jaar dicht te zijn)’. Is zo is het maar net. Er zijn weinig boeken waar ik zulke informatie tot nu toe zo recht voor zijn raap gelezen heb.

Enige nadeel (daarom stop ik nu ook met verdere quotaties): Het boek is bijzonder dun en je leest het met gemak in twee uur uit. Dus als je het in je tas hebt zitten naar een backpackreis in Thailand en verwacht die 77 uur busrit wel even ‘vol te lezen’, ain’t gonna happen. Maar voor brak zaterdagje; hartstikke leuk. Zeker als je een reis gaan plannen.

Dus ik zeg; veel leesplezier!

Social media:

Be first to comment