Dit is geen makkelijk gerecht. Je hebt echt veel verschillende kruiden nodig. Een pannetje of 4 kan daarna ook worden afgewassen. Maar… het is wel echt wat speciaals! Mijn zusje was afgelopen kerst naar Marokko en had ons zo’n mooie Marokkaanse Tagine meegenomen. Gisteren besloten dat we die eens moesten gebruiken (geen zorgen overigens, het kan ook gewoon in een ovenschaal). Wat dit gerecht speciaal maakt, is dat je eigenlijk helemaal geen topkok hoeft te zijn. En toch maak je wat speciaals! De moeilijkheid zit hem in de vele ingrediënten.
Het gerecht bestaat uit 3 delen: (1) Kip in Oriëntaalse saus, (2) worteltjes, (3) couscous.

De ingrediënten. Laat jezelf hierdoor niet afschrikken. Meeste kruiden heb je vast in huis. (de kip stond overigens nog in de koelkast).
Ingrediënten voor 2 personen
Kip in Oriëntaalse saus:
- 2-3 hanen- of kippenbouten
- eventueel: kipfilets (als je niet van poten houdt, like me, maar filets zijn wel wat droger)
- 400 gram tomatenblokjes (zo’n potje)
- 2 uien
- 2 teentjes knoflook
- 1 EL honing
- 500 ml kippenbouillon
- 5 blaadjes salie (kan ook gedroogd)
- 5 takjes tijm (kan ook gedroogd)
- 1 TL pijnboompitjes
- 1 TL sesamzaad
- 1 TL komijn
- 1 TL Espelette peper poeder (kan ook ander peper poeder zijn)
- 1 TL kaneel
- 1 TL Paprikapoeder
- 0.5 gram saffraan
- 50 ml olijfolie
Voor de gebakken worteltjes:
- 200 gram kleine worteltjes
- 1 citroen
- 1 TL honing
- 10 steeltjes koriander (kan gedroogd, maar ziet vers natuurlijk mooier uit)
Voor de couscous:
- 120 gram couscous
- 1 citroen
- 1 TL honing
- 10 steeltjes peterselie (kan ook gedroogd)
- 1 EL olijfolie
- 1 EL boter
Voor degene die nu nog niet zijn afgehaakt: Ja, het klinkt als een hele opgave! Wij hadden echter echt al veel kruiden thuis staan. En keep in mind; je maakt echt iets wat bijzonder is. Een smaak die je niet elke dag tegen komt (dat mag ook wel met al die kruiden!).
Bereiding
1) Voor de wortels een pannetje water opzetten. Voor de couscous de waterkoker aan (ongeveer 2 x zo veel water als couscous). De oven op 230 graden voorverwarmen.
2) Nu een pan voor de kip: in 25 ml olijfolie bakken.
3) Tomaten in een pannetje doen en verwarmen. Honing en kaneel erbij stoppen. 7 minuten laten koken tot een wat dikkere saus ontstaat. Daarna laten afkoelen.
4) Ui en knoflook snijden. De andere 25 ml olijfolie in een kookpap doen. Ui daarin bakken. Daarna achtereenvolgens toevoegen: de knoflook, de saffraan, het paprikapoeder, de komijn, en de Espelette peper.
5) Vervolgens bij de ui & kruiden de kip toevoegen. Tijm en salie toevoegen. Met peper en zout op smaak brengen. Dan de kippenbouillon toevoegen. En vervolgens de afgekoelde tomatenpuree daardoor roeren.
6) Je kunt nu deze hele pan in de oven zetten (met deksel erop), of je stopt alles in de Tagine voor het echt Marokkaanse gevoel . Waar je ook voor kiest, laat het 20 minuten erin.
7) Nu de worteltjes. Die kunnen in reepjes gesneden worden. Snij de citroen in plakjes. Samen 5 minuten koken. Daarna afgieten en in een bakpan (zonder vet) aanbakken. Koriander klein maken en toevoegen. Met de honing een beetje karameliseren. Met peper en zout op smaak brengen.
8) Couscous in een schaal stoppen en met het warme water overgieten. Ongeveer 10 minuten laten staan. Citroen uitpersen en toevoegen. Peterselie klein maken en samen met de boter, olijfolie en honing door de couscous mengen. Dan het citroensap erdoor mixen. Met peper en zout op smaak brengen.
9) Pijnboompitjes en sesamzaad kort bakken in een pan.
10) Alles serveren en naar eigen smaak pijnboompitjes en sesamzaad toevoegen aan je gerecht!
Ennn eet smakelijk!
Gewoon echt proberen. Leuk als je vrienden uitnodigt ofzo! Laat me hier onder weten of het gelukt is
Birdplanet
Lekker! Blij dat mijn Tajine een goede thuis heeft gekregen!