Regen en storm in de Wicklow Mountains in Ierland

Wicklow mountains ierland

Verveel je je in de herfst of winter? Weinig geld? Maar toch zin in avontuur en the outdoors? The Wicklow Mountains in Ierland zijn een goede optie! Voor zo weinig als 20 euro heb je een return ticket naar Dublin vanuit Eindhoven (Ryanair). Vanuit Dublin is het nog maar een uurtje rijden! Over de praktische details zullen we het later hebben. Waarom de Wicklow Mountains?

De Wicklow Mountains is een gebergte in Zuid-Oost Ierland. Een deel ervan bestaat uit het Wicklow Mountains National Park. Qua hoogte stellen de bergtoppen (met maximaal ±900 meter) niet heel veel voor. Maar het zijn de vegetatie en de vele meren die het bijzonder maken. Het gebied is erg nat en bestaat voornamelijk uit veen en op verschillende plekken wordt er ook nog turf gestoken. Het is een prachtig gebied om door heen te hiken, te mountainbiken of paard te rijden. Ik vond het vooral vet omdat het een keer niet citytrip of een mooi strand is, maar rauwe, natte, windige natuur met indrukwekkende landschappen!

Wicklow mountains ierland

Daar staan we; in the Wicklow Mountains!

Wicklow mountains ierland

Een bijzonder gebergte; unieke, vooral lage, vegetatie die het hele jaar door van kleur verandert.

Wicklow mountains ierland

Er gebeurt ook af en toe wat; fans van de film ‘Ps. I love you’ zullen deze brug herkennen. Hier ontmoetten de hoofdrolspelers elkaar (die film vond ik trouwens echt heel slecht)!

Wicklow mountains ierland

In de Wicklow mountains is er geen gebrek aan water. Tussen het veen door stromen overal beekjes, riviertjes en er liggen overal meren (coverfoto).

Wicklow mountains ierland

Een paar indrukken. Rechts overblijfselen van een christelijke Nederzetting in de Glendalough vallei.

Wicklow mountains ierland

Met slecht weer is het echt een beetje spooky zoals je ziet! Deze nederzetting geldt als een van de oudste christelijke overblijfselen ter wereld.

Wicklow mountains ierland

Overal liggen de zerken over de bodem verspreid. ‘s Nachts wil je hier niet lopen :p

Wicklow mountains ierland

Een gaaf geheel!

Wicklow mountains ierland

De legende zegt dat zij die hun handen vast kunnen pakken aan de andere kant van deze zerk ‘echte mannen’ zijn. Eindelijk een legende die klopt!

Wicklow mountains ierland

Ook vind je ruines in de Wicklow Mountains. Dit was ooit een kerk.

Wicklow mountains ierland

Zelfs op een dag vol regen en storm, blijft het een prachtig gebied.

Wicklow mountains ierland

Berkenbomen in een vallei

Wicklow mountains ierland

En dit is het ‘upper lake’ van Glendalough! In de zomer ook heerlijk om een dagje aan het meer te liggen.

Naar de Wicklow Mountains in Ierland
Vanaf Eindhoven vlieg je in 1.5 uur naar Dublin T1. Vanuit daar is het maar een kilometer of 20 – 30 voordat je het gebied binnen rijdt!

Reisplan en kosten
Een return ticket is verkrijgbaar vanaf 20 euro. Op het vliegveld kun je meteen een auto huren en zelf op onderzoek uitgaan. De kosten voor een huurauto zijn natuurlijk deels afhankelijk van hoe lang je je rijbewijs al hebt, maar reken op ongeveer vanaf 30 euro per dag. In de Wicklow mountains mag je wildkamperen! Er zijn natuurlijk wel wat regels aan verbonden. Tentje, matje, slaapzak, gasbrandertje en een pannetje mee en houdt het prima een paar dagen uit! Een goede vluchtm twee nachten kamperen en eventueel nog een nachtje Dublin erbij; makkelijk te doen voor 100 – 150 euro! Voor de minder avontuurlijke reizigers gaan er ook dagtrips vanuit Dublin. Voor een euro of 25 wordt je op een aantal punten in de stad opgehaald en vervolgens langs 5 punten in de bergen gereden.

Tips
Laat je bezoek niet van het weer afhangen. In Ierland regent het best vaak (understatement). Pak gewoon een regenjas in en stel je erop in. Heerlijk hoor, even een weekendje uitwaaien in de regenachtige bergen!

Conclusie
Makkelijk bereikbaar, avontuurlijk en niet duur. Een hele goede optie voor een lang weekend in the outdoors! Eigenlijk het gehele jaar door te bezoeken! Ook makkelijk te combineren met een bezoek aan Dublin.

Social media:

1 Comment

  • Reply April 27, 2016

    Paul

    Vorig jaar heb ik een rondreis door Ierland gemaakt, prachtig land. En de Wicklow Mountains zijn zeker de moeite waard, zeker als lekkere break van het drukke Dublin.

Leave a Reply