Citytrip Istanbul

Zet ff Tarkan op, terwijl je dit leest ;)

Weekendje weg: Istanboel!
De enige stad ter wereld gelegen in twee continenten. Europa en Azië, slechts gescheiden door de Bosporus. Kerken, moskeeën, paleizen, kleur- en geur­rijke bazaars, de schitterende hangbrug over de Bosporus, de Blauwe Moskee, het prachtige Topkapi paleis en de eeuwenoude Aya Sofia. Door haar unieke ligging heeft Istanboel zowel een Westers karakter als een oosters ‘duizend-en-één-nacht’ sfeertje. In wijken als Taxim vind je het hippe clubs en trendy barren, terwijl je in bijvoorbeeld Üsküdar door het typische Turkse leven wandelt. Istanbul is een stad die zeker de moeite waard is!

Skyline Istanboel

De skyline van Istanboel; minaretten waar je ook kijkt!

Toeristische trekpleisters
Je begint je trip natuurlijk met wat cultuur opsnuiven. De hele stad staat vol met schitterende moskeeën (zoals je kan zien op de foto hierboven). Begin bij de Blauwe Moskee. De Blauwe Moskee heeft zijn naam te danken aan de vele blauwe tegeltjes waarmee zij bekleed is. De moskee telt maar liefst 7 minaretten, wat vrij uniek is. Minaretten staan voor rijkdom, daar de meeste moskeeën een, misschien twee of drie minaretten hebben, besloot de toenmalige sultan dat het er toch echt 7 moesten zijn. Wij kwamen om 06.00 uur ‘s ochtends met de bus aan, en zijn toen meteen voor de deur gaan wachten. Hierdoor waren we zowat alleen in het begin. De Blauwe moskee is super groot en daardoor erg indrukwekkend.
Bezoek ook de Aya Sofia. Dit gebouw heeft een interessante geschiedenis. Al sinds 400 is er op deze plek gebouwd aan tempels, kerken en moskeeën. In 530 was het de grootste kerk ter wereld. In 1400 werd Istanboel veroverd en is de kerk tot moskee getransformeerd. Het kruis op de top werd vervangen door een halve maan, en alle muurschilderingen werden overschilderd. Sinds 1934 is het een museum. Inmiddels zie je hier zowel christelijke als islamitische elementen. Voor een eurootje of 3 (op toeristische plekken betaal je vaak gewoon met de euro!) koop je op de markt een klein boekje met allerlei informatie over beide gebouwen. Zo ben ik op speurtocht gegaan door de Aya Sofia, waarbij ik handdrukken heb gevonden die zoals de vertelling zegt, misschien wel van Maria zelf kunnen zijn.
Naast deze twee toeristische trekpleisters (die op vakantiedagen behoorlijk overbevolkt kunnen zijn), zijn er nog talloze andere moskeeën. Loop er eens een binnen en kijk wat er allemaal te zien is. Of maak er eens een praatje met de locals.
Naast alle moskeeën zijn er nog diverse andere bezienswaardigheden. Sla bijvoorbeeld ook het Topkapi paleis, de hippodroom en de Galata toren niet over!

Istanboel bezienswaardigeheden

Linksboven: Een pilaar van de Blauwe Moskee. Rechtsboven: De Blauwe Moskee vanaf het binnenplein rond 7 uur ‘s morgens. Rechtsonder: Een zwoele blik bij de Aya Sofia. Linksonder: Een mozaïek van Jezus in het Aya Sofia museum.

Uitgaan in Taxim
Na een dagje sightseeing is het natuurlijk tijd voor uitgaan! Onder het motto ‘uitrusten doe je thuis maar’, zijn wij bijna elke avond Taxim in geweest. Taxim ligt niet in het oude stadcentrum, maar iets daarbuiten. Er rijdt 24/7 openbaar vervoer en de taxi (taksi in het Turks) is ook hartstikke betaalbaar. Laat je afzetten op het  Taxim Plein en ga hier ergens lekker wat eten. Ook zijn hier veel hotels te vinden. Daarnaast zoek je hier ergens een leuk café en bestel een biertje, of bezoek een hippe cocktailbar. Soms probeerden we het goedkoop te houden en kochten zelf wat bier in de super en gingen dan net wat verder (richting de Bosporus) in een parkje zitten. Hier ontmoetten we vele andere reizigers en studenten! Chiquere clubs vind je aan de oever van de Bosporus. Niet alle clubs zijn even ‘vriendelijk’. Vaak zie je aan de buitenkant gelukkig wel of het te vertrouwen is. Ik en mijn vrienden vonden het zelfs heel tof bij Supperclub (goede muziek en Nederlands concept!) en bij Anjelique (super mooi uitzicht over de Bosporus, dat middels spiegels zelfs in de club wordt weerkaatst!).

Club Anjelique and Supperclub (via www.jumeirah.com)

Club Anjelique and Supperclub (via www.jumeirah.com)

Eten, drinken en chillen
Turks eten is hartstikke lekker! Je hebt natuurlijk allerlei westerse restaurants in de toeristische gedeelten van de stad. Wat wij echter heel leuk vonden was ergens te ‘verdwalen’. Daar aten we dan voor een paar euro ‘wat de pot schafte’. Zo kregen we eens gekookte boontjes met rundvlees in een pittig sausje met daarnaast brood en tarlie. Iets wat zelf nooit besteld hadden, maar super lekker bleek. We aten het op kratjes onder een parasolletje en maakten ondertussen een praatje met de locals.
Na een goede maaltijd is het natuurlijk tijd voor een Turkse thee! Overal door de stad zijn kleine theehuisjes te vinden. Je drinkt de thee uit de typische glaasjes.
En wat doe je na je Turkse thee? Precies, de waterpijp! Ook weer door de hele stad te vinden. Je kunt naar luxe toeristische barren, maar ook naar typische Shisha-huizen! In de minder toeristische delen, vullen ze je waterpijp onbeperkt bij en worden de kooltjes iedere 15 minuten vervangen. Pas hier wel mee op: Een vriend van me bleef maar door roken en op gegeven moment werd hij misselijk van de grote hoeveelheid nicotine!
Na het uitgaan, daarvoor of misschien als ontbijt: Het broodje doner kebab! Kebab komt oorspronkelijk natuurlijk uit Turkije, en het is dan ook op elke hoek van de straat te vinden. In Üsküdar betaal je maar één euro voor een broodje, volledig naar wens. Wat wil je nog meer?

Links: Eten wat de pot schaft. Rechts: Locals aan de waterpijp.

Links: Eten wat de pot schaft. Rechts: Locals aan de waterpijp.

Waar wacht je nog op?
In Istanboel is natuurlijk nog super veel meer te doen. Dit was wat wij het leukste vonden. Als je eens een weekendje weg wil, dichtbij, maar toch anders, ga naar Istanboel! Op dit moment zijn er helaas nog geen goedkope vliegtuigmaatschappijen (denk: Ryanair) die vliegen op Atatürk Airport. Vrienden van mij konden echter ooit meerijden (ja, rijden!) met hun Turkse buren. Dus als je even socialist met de groentenboer op de hoek, heb je wellicht een lift te pakken!

Als laatste wil ik nog een tip meegeven: Lees het boek ‘Inferno’ van Dan Brown voordat je vertrekt. Een gedeelte van dit spannende boek speelt zich af in deze stad. Een review lees je hier.

Social media:

Be first to comment