Spreepark, het verlaten pretpark in Berlijn

Verlaten pretpark berlijn

‘Snel, snel, nu naar dat wagentje daar!’. Sarah Kim rent naar een vervallen autootje in de vorm van een gezicht. ‘Is het veilig??!’ – ‘jaa! Kom snel!’. Half over een stuk achtbaan struikelend, ren ik naar haar toe. ‘Nu naar die dino’s!’. ‘Shit shit, kijk ook achter ja. Wat is dat?’ ‘Oh gelukkig, graffiti’. Het is half 5 in Berlijn. De schemer begint te vallen en wij zijn in Spreepark. Een verlaten pretpark wat al 10 jaar leeg staat. ‘Rennennnnn’ zegt Sarah!

Spreepark Berlijn was het enige pretpark in de DDR-tijd. Nadat de muur viel, liep het aantal bezoekers steeds meer terug. Dit leidde ertoe dat het park in 2001 failliet ging. Of kwam het omdat de eigenaren drugs vervoerde in achterbaan onderdelen? Of had het met vergunningen te maken? Verschillende verhalen doen zich de ronde. Wat er echt is gebeurd, dat weet ik niet. De eigenaren zijn in ieder geval plotseling geëmigreerd en de attracties zijn vervolgens nooit opgeruimd. In meer dan 10 jaar is het compleet in verval geraakt. Omdat de eigenaren nog wel verantwoordelijkheid dragen (ofzo, no idea of ‘t klopt), loopt er nog wel bewaking rond. Toen ik op het terrein was, heb ik een kleine caravan gespot waar volgens mij iemand in woonde? Je kunt dus elk moment gepakt worden. Dit maakt het natuurlijk alleen maar extra spannend..

Spreekpark Berlijn

Dit is Spreepark Berlijn! Dit park lijkt van de ene op de andere dag te zijn verlaten. Alles staat hier nog..

Spreekpark Berlijn

Zelfs de dino’s liggen er nog.

Spreekpark Berlijn

Half afgebrokkeld, dat wel. Deze bleek hol te zijn. We zijn er ingeklommen en hebben hem als schuilplaats gebruikt. Vanuit daar konden we goed in de gaten houden of en waar de bewaking was.

Spreekpark Berlijn

Dit moet je eigenlijk juist NIET doen. Probeer zo onopvallend mogelijk te zijn. Na 10 minuten stil in dat ding zitten, moest ik ff mn energie kwijt!

Spreekpark Berlijn

Dit was volgens mij ook de Berlijnse ‘Piranha’. Ooit vol lachende kinderen, nu niets meer als een vieze ruïne.

Spreekpark Berlin

In dit verlaten pretpark in Berlijn staan alle attracties nog. Dit was ooit een spannende achtbaan.

Spreekpark Berlin

Hier stond ooit een gigantische tent. Geen idee hoe die bank hier is terecht gekomen. Hij draagt wel bij aan het spooky sfeertje

Spreekpark Berlin

Hier de bootjes! Helaas nu op het droge..

Verlaten pretpark berlijn

Ahh, het reuzenrad in Spreepark Berlin draait nog! Dit maal door de wind. Het spooky krakende geluid hoor je overal in het park.

Verlaten pretpark berlijn

De zwanenbootjes drijven nog altijd in het water…

Verlaten pretpark berlijn

Ga in de herfst of winter; extra spooky.

Verlaten pretpark berlijn

Die vriendin van mij is knettergek. Sowieso staat die brug op instorten. Maar wat als dat rad weer begint te draaien? Dadelijk zat ze daar een paar dagen vast haha.

Het is echt vet om door dit park te dwalen. Hoe ga je te werk? Neem de metro naar Treptower Park. Vanuit daar loop je via het water (de Spree) tot je bij een bos komt. In dit bos vind je dit verlaten pretpark. Er staat een hek omheen. Overal staan bordjes met ‘Verboden toegang’ blablabla. Laat je hierdoor niet afschrikken! Aan het hek is te zien dat je niet de eerste bent die het geprobeerd heeft; overal zitten gaten en deuken. Vervolgens ren je naar de eerste verstopplaats. Bij mij was dat twee maal de bootjesattractie. “Waaaaa – vet!!’ gaat er natuurlijk meteen door je heen! De adrenaline gierde door m’n lichaam. Niet alleen door de spooky attracties, maar natuurlijk ook omdat je op verboden terrein bent én betrapt kunt worden! Ik ben drie keer in het park geweest. Eén keer werden we meteen betrapt, één keer zagen we bewaking maar wisten onopgemerkt te blijven en en laatste keer zagen we überhaupt niemand. Hoe erg is het dan als je betrapt wordt? Niet erg! De bewaker vertelde ons dat hij de politie zou bellen. Daarom zou het een dure grap voor ons worden. We konden hem beter 200 euro betalen en gaan. Dat zei hij echter in het Duits. Dus we deden alsof we dat niet verstonden (hij spreekt geen engels). Toen vroeg hij ons om onze foto’s te wissen ‘photo delete’. Eén vriend deed alsof, terwijl ik en een andere vriend überhaupt niets deden. En toen begeleide hij ons naar de uitgang. Als je gepakt wordt, is je avontuur natuurlijk meteen voorbij. Daarnaast is er recentelijk een grote brand geweest. Deze is aangestoken en daardoor schijnt er nu meer bewaking te zijn. Ik weet niet of ze de ‘straffen’ ook hebben aangescherpt? Extra spannend om het te proberen, natuurlijk…

Social media:

11 Comments

 • Reply December 11, 2014

  Inge

  Hahaha awesome! Doet me denken aan het Land van Ooit, dat is nu ook verlaten en daar proberen ze het ook. ;)

  • Reply December 11, 2014

   Joost

   Oh gaaf! Dat moet ik eens uitzoeken. Misschien kan ik daar eens heen. Dat ken ik nog van toen ik kind was.

 • Reply December 11, 2014

  Els

  Wow, echt super gaaf! Erg mooie foto’s! Ik wil er gelijk naar toe.

  Ik heb ook een tijdje ge-urbext. Heb er nog een artikel over op mijn blog geschreven, maar ben niet zo held. Helaas dus alleen standaard plekke gedaan zoals Montzen Gare. Als ik soms foto’s zie (zoals deze) ben ik altijd stiekem jaloers :-) ,

 • Reply December 11, 2014

  Dionne

  Huh? Een verlaten park? Wel cool om er een keertje te zijn.

 • Reply December 11, 2014

  Northflix

  Oh, wat gaaf zeg! Vind het heerlijk om nog wat dan die DDR-sfeer/Ostalgie op te snuiven.
  En ik zal het onthouden… Als ik betrapt word spreek ik geen Duits ;-)

 • Oh wat is dit gaaf zeg! Wauw!

 • Reply December 11, 2014

  Paul

  Ik ben al vaak in Berlijn geweest en vind het een erg leuke stad. Dus dit kan op mijn to-do-lijstje voor de volgende keer (in maart ga ik pas weer). Kort geleden stond er in de Volkskrant ook een enthousiast artikel over een subtropisch zwembad met strand en jungle in een oude, omgebouwde loods. Leek mij ook interessant.

  • Reply December 12, 2014

   Joost

   Tropical Islands heet dat! Daar ben ik toevallig dit weekend langs gereden, toen we naar Dresden gingen. Het ligt een beetje afgelegen, k geloof een uur met de trein en dan nog een bus. En het schijnt ook nogal overpriced te zijn. Maar wel heel bijzonder. Ik wil er iig ook nog een keer heen!

 • Gaaf! Een vriendin van mij gaat hier elk jaar op ontdekking! Ik ben er zelf nog nooit geweest, maar hoorde dat het verkocht was? Zou jammer zijn als je er niet meer naartoe kan. Zelf ben ik een paar jaar geleden in Tsjernobyl geweest, wel onder begeleiding, maar nog steeds heel erg cool!

 • Reply December 12, 2014

  Nicetobeout

  Wat een gave foto’s van deze bijzondere en ook wel spooky plek!

 • Reply December 16, 2014

  Caro

  Wauw die foto’s! Krijg er echt kippenvel van, weet ook niet of ik het zou durven…

Leave a Reply