Persoonlijk: Begonnen in Berlijn!

Guten tag!
Vijf september 2o13, ik zal ‘m niet snel vergeten! Op het terras van een strandtent in Zeeland – met mijn vader was ik er even op uit om van het laatste dagje Nederlandse zomer te genieten - kreeg ik opeens een telefoontje van mijn moeder:  ’Joost, er komt net een brief binnen vanuit Berlijn, je bent wel aangenomen’. ‘Sure’, dacht ik ‘ leuke grap’. ‘Of het zal wel een fout zijn, ik had toch gebeld?’. Ongeveer twee weken daarvoor had ik via de telefoon te horen gekregen dat ik niet was aangenomen voor een studie in Berlijn. Met een toekomst in Nederland in gedachten – ik had zelfs al gesolliciteerd voor baantjes – kon ik niet geloven dat ik de komende twee jaar in Berlijn (en China) zou wonen!  ’Okay, bwaaaa, dan maar zsm een vlucht boeken’ dacht ik. Zo gezegd, zo gedaan, en 12 september – inmiddels 1,5 maand geleden – zat ik in het vliegtuig! Met niet meer dan een koffertje gevuld met truien, t-shirts en mijn laptop stond ik een uur later op Berlin Tegel Airport. En daar begon mijn avontuur..

Terug in Berlijn
Ik woon er weer! Iedereen bedankt voor het duimen! Berlijn is zo’n chille stad. Ik vind het niet per se mooi hier en het klimaat spreekt me ook echt niet aan. Maar de sfeer, de mensen. Het is hier zoveel chiller. Ik had er laatst met mijn studiegenoten over. Het maakt hier gewoon echt niet uit wie of wat je bent. Al verf je je haar groen en draag je roze kleren, niemand zal je vreemd aankijken. Iedereen heeft zoiets van ‘Doe lekker waar je zin in hebt, dan doen wij dat ook!’. Dat vind ik echt een topmentaliteit. Geen studentencorps dat zich beter voelt, geen Amsterdam-zuiders die wel even laten zien dat ze rijker zijn, gewoon geen arrogantie of discriminatie. Ja, ik vind t hier echt wel chill. Keerzijde is misschien dat mensen ook meer op zichzelf en vrienden gericht zijn dan op nieuwe mensen. Het is best lastig Berliners te leren kennen. Goed, een kleine introductie in mijn leven hier..

Berlin skyline vanaf Warschauer Straße S-bahn (mijn straat!)Uitzicht over Berlijn vanaf de brug in mijn straat! Dit zie ik dus elke dag (als ik er tijdens zonsondergang loop ;) )

Restaurants, barren, clubs en exposities
Berlijn is een niveau hoger! Alles is hier zoveel vetter dan waar ook ter wereld (en ik ben op veel plekken geweest!). Uit eten kan voor 3 tot  5 euro. Elke keuken is aanwezig. Laatst eindigden we per ongeluk in een Pakistaans restaurant (ooit van gehoord?), was super lekker. Overal zitten restaurantjes. In de goedkopere wijken heb je zelfs een pizza voor 2 euro.
Barretjes zitten hier op elke hoek van de straat. Maar niet zo’n rock- of studentencafe als je in Nederland zou vinden. Soms lijkt het alsof je in je oma’s woonkamer zit, soms staat er een pingpongtafel om lekker een potje rond de tafel te spelen, soms hangt er rare kunst. Afgelopen dinsdag was ik naar een bar waar een ‘freakshow preformance’ plaats zou vinden. Ging er volledig random een man met een anker in zijn tunnels ronddansen op het podium en daarna kwam er een mime-speler. Ik vind die randomness hier zo grappig haha.

Barren BerlijnEen cocktail in de Dachkammer en een potje pingpong bij Dr. Pong. 

Clubs zijn hier GE-WEL-DIG. Nog één van de redenen waarom ik hier ben. Ze gaan op donderdagavond open en sluiten niet tot maandagochtend. Je betaalt entree en vervolgens kun je het hele weekend binnen (als je je stempel er ten minste niet af doucht :p). De meest vette underground clubs zijn hier te vinden. Tresor, in de kelder van een verlaten fabriek. Kater Holzig, in een oud appartementen complex. Berghain, in de oude elektriciteitsfabriek. Het houdt niet op!! Laatst was ik bijvoorbeeld naar de ://About Blank. In een oud treinstation of iets, ik weet het niet precies. Allerlei verschillende ruimtes. Daarnaast nog grote tuin waar je kan chillen. En dan in die tuin weer een tent, met daarin weer een DJ. Ik en Michelle waren er met mijn huisgenoot die zijn verjaardag vierde. Rond 10 uur ofzo gingen we naar huis. Om 14 uur werden we wakker. Michelle ging naar haar vriend, ik dacht; ‘wat zal ik eens doen?’ – ‘Weet je wat, ik ga gewoon weer terug’. Dus om 14.30 stond ik weer in die club. Tot een uurtje of 18. Chillen in de tuin, af en toe naar de dansvloer. ZO chill. En dan ondertussen komt er zo’n dikke vrouw met stukjes meloen op een groot dienblad langs. Op de bar staan wortels en stukjes kaas. Kom op, waar heb je dat nou? Dat is toch geweldig!!!!!

UitgaanWatergate (links) en Tresor (rechts)

Berlijn is ook de stad van de alternatieve kunst. In vage leegstaande panden zijn vaak exposities en tentoonstellingen. Laatst stond ik met stokken op opgehangen stukken ijzer te slaan en ook keek ik naar een film over vliegtuigen op de 5e verdieping van een toren. Ik vind ‘t wel lachen allemaal.

Timetable Kater HolzigNet ff de timetable van de Katerholzig opgezocht. Het stopt gewoon niet hier!

Studeren
Jaja, dat doen we ook nog. De hoofdreden van mijn bezoek hier. Ik ben begonnen met mijn masterstudie ‘Environmental Earth Sciences’. Het is een ‘Joint master program’, wat inhoudt dat hij door twee universiteiten aangeboden wordt. De eerste is de Freie Universität Berlin, waar ik nu dus zit. De tweede is Nanjing University in China, waar ik volgens semester heen ga. De twee semesters daarna zijn weer in Berlijn. Bij mijn studie leer ik eigenlijk hetzelfde als bij mijn bachelor; de combinatie van geografie, hydrologie en een beetje meteorologie. De universiteit is echt gigantisch. Ik ben niet de enige, nog zo’n 30.000 andere studenten studeren er. Ik zit meestal op de aparte geowetenschappen campus. Soms ook in het hoofdgebouw, dat is echt gigantisch. Daar kan je letterlijk 10 minuten lopen van de ene naar de andere kant. Misschien wel 10x het Forum-gebouw van Wageningen. Naast mijn vakken doe ik nog een Duitse Spraak cursus. Ik moet natuurlijk wel een beetje inburgeren. Ben inmiddels niveau B1.2.

WP_000561Club Mate om de lange collegedagen vol te houden

Wonen
Lucky als ik ben, heb ik een kamer gevonden in HET uitgaansgebied van Berlijn. Ik zit midden tussen 100′en (letterlijk) barretjes, cafés en restaurantjes. De supermarkt op 5 minuten lopen is 24/7 open. Ik woon 10 minuten lopen van Berghain (leuk detail: twee weken geleden was Lady Gaga daar uit!), 10 minuten van Watergate, 5 van Suicide etc. En midden tussen de restaurantjes, barretjes, noem maar op. Echt een fantastische plek. Ik had niet meer geluk kunnen hebben!

WarschauerstrasseMijn straat- Warschauerstraße. Ik woon in ‘t gele huis daarachter!

Mijn kamertje zit op de 4e verdieping van een Altbau-huis (hoge plafonds). Ik woon samen met twee Duitse jongens. We doen niet mega veel samen, maar kunnen ‘t wel goed vinden. Voor de deur stopt een tram. Om de hoek zit de U-bahn (metro). Alles rijdt om de 5 minuten. ‘s Nachts stop de metro, maar dan rijdt een bus dat traject om de 10 minuten. Echt bizar chill.

KamerMijn kamer – mét discobal en kitchy Mona!

Werken
En om alles te kunnen bekostigen heb ik natuurlijk een baantje nodig. Op de ijsbaan vonden ze mijn gebrekkige Duits geen probleem. Ik werk daarom nu twee dagen per week in de garderobe en het schaatsverhuur van het Wilmersdorf Eisstadion. Het is best wel saai en met onvriendelijke werkgevers. Maar ja, Berlijn is nu eenmaal niet gratis hè?!

WerkDe schaatsbaan waar ik doorgaans op dinsdag en zaterdag te vinden ben

Ik zit hier goed!
Conclusie: Waaaaa, ik zit hier goed! Dit is sowieso een topstad om je studententijd door te brengen. Ik zat laatst na te denken, dit is een keuze waarvan ik 100% zeker weet dat het de beste was! Op ‘t begin was het natuurlijk vet eng om alleen te gaan, en dacht; ‘omg, waarom kan ik nou nooit eens normaal thuis blijven ofzo’. Maar nu ik er weer lekker in zit, wil ik niet meer weg! Je kunt hier alles wat je wil, de sfeer is goed, de muziek geweldig – eigenlijk is er nog niks slechts :D . Dus ik sluit af met (als ik zo vrij mag zijn mijn zusje haar foto te stelen):
Ich bin glucklich in Berlin

Social media:

6 Comments

 • Reply November 11, 2013

  Arianne koks

  Leuk om te lezen Joost! Veel succes en plezier

 • Reply November 11, 2013

  De rijdende rechter

  ALL PICTURES ON BIRDPLANET.NL ARE TAKEN BY MICHELLE (UNLESS STATED OTHERWISE) AND ARE PROTECTED BY COPYRIGHT. ALWAYS LINK BACK TO BIRDPLANET.NL WHEN USING IMAGES FROM THIS WEBSITE. © BIRDPLANET.NL

 • Reply November 12, 2013

  Lieke

  Focking gaaf en ik ben blij om te lezen dat je zo goed zit daar!! xx

 • Reply November 12, 2013

  Joost Antonis

  Hé naamgenoot, stiekem toch benieuwd wat je allemaal aan het doen bent. Sounds good man! ;-) Geniet ervan!

 • Reply November 12, 2013

  michelle

  Geen discriminatie en arrogantie… Zei hij voordat er een heel hipstervolk achter hem aanzat na het omgooien van een glas vodka over Miley Cyrus

 • Reply November 13, 2014

  Mrs. T.

  Oh, ik zie het al.
  Mijn oudste gaat in maart een week naar Berlijn. Ben benieuwd wat ze er van gaat vinden.

Leave a Reply