Abandoned Berlin: De chemie fabriek in Rüdersdorf

urbex berlijn

Vanaf deze week een nieuwe rubriek: Abandoned Berlin. Heel Berlijn staat vol met verlaten gebouwen; van zwembaden en bowlingbanen, tot kinderziekenhuizen en fabrieken. Stiekem vind ik het heel leuk om deze te bezoeken en ik heb dan ook al van alles gezien. Het creepy sfeertje maakt een bezoek echt bijzonder en de spanning is verslavend. Zo kwam ik ook gisteren bij de verlaten chemische fabriek in Rüdersdorf.

De chemie fabriek in Rüdersdorf ligt een klein beetje buiten de stad; vanaf Ostkreuz (de meest Oostelijke kruising van de ringbaan) ben je er in een klein uurtje met metro en bus. Daarom wordt hij minder vaak bezocht en verkeert hij in betere staat dan vele verlaten gebouwen in Berlijn zelf. De fabriek is gelegen naast een kalksteen groeve en oorspronkelijk werd er daarom kalksteen geproduceerd. Sommige ovens stammen nog uit 1850! Een grappig weetje; onder andere de Brandenburger Tor en het Olympia Stadion zijn met deze kalksteen gebouwd. De fabriek bereidde uit, en al gauw werd hier ook Bauxiet verwerkt; de grondstof voor aluminium. Na de oorlog kwam de fabriek in de DDR te liggen. De Russen gebruikten de fabriek vervolgens om fosfaten te produceren. Met de val van de muur, viel ook het succes van de fabriek. In 1999 sloot zij haar deuren.

De oude stookovens zijn inmiddels deel van een open lucht museum. De fabriek staat er echter nog steeds volledig verlaten bij.. Op een regenachtige dinsdag (altijd doordeweeks, het rijk voor je alleen) besloten wij een kijkje te nemen.

verlaten gebouwen berlijn

verlaten gebouwen berlijn
verlaten gebouwen berlijn

verlaten gebouwen berlijn

verlaten gebouwen berlijn

abandoned berlin

abandoned berlin

abandoned berlin

abandoned berlin

abandoned berlin

abandoned berlin

urbex berlijn

Wat ik zelf bijzonder spannend vind, is om met een zaklampje de kelder in te gaan. Je weet nooit wat je aantreft..

abandoned berlin

Ook de regisseurs van Homeland moet de fabriek opgevallen zijn; de helft van aflevering 2, seizoen 5, is hier opgenomen. Carrie bezoekt een vluchtelingenkamp in Libanon. Deze fabriek is voor die opnames gebruikt! Bijzonder om terug te zien. Bij de fabriek viel ons ook een neppe muur op. En wat doet al die arabische graffiti hier?? Oja.. homeland!

abandoned berlin

De oude stookovens worden bijgehouden en zijn te bezichtigen in het naastgelegen ‘museumpark’. Ze zien er prachtig uit, maar het ontbreekt meteen aan dat spannende sfeertje!

urbex berlijn

Abandoned Berlin: De verlaten chemie fabriek Rüdersdorf
Fantastisch om te bekijken! Het complex is gigantisch, overal wat te zien. Een prachtige plek voor een urbex tochtje. In vergelijk met andere verlaten gebouwen in Berlijn is dit zeker een van de beste mogelijkheden. Homeland is er niet voor niks opgenomen..

Naar de verlaten chemie fabriek
S5 vanaf Ostkreuz, uitstappen bij ‘Fredersdorf’. Daar bus 951, uitstappen bij ‘Frachtzentrum Rüdersdorf’ (bij de DHL). Stukje teruglopen, en je ziet ze vanzelf! Nu nog op zoek naar een gat in het hek..

Tips
Ga overdag, er zitten echt overal gaten in de bodem.

Social media:

4 Comments

 • Reply February 25, 2016

  Eva

  Haha ik zag je reactie bij mij en moest direct even een kijkje nemen. Onwijs gave foto’s heb je gemaakt zeg! Ik hoop deze lente nog een keer terug te gaan als het wat warmer is zodat we inderdaad wat langer kunnen rondlopen want die gebouwen zien er van binnen ook te gaaf uit!

 • Reply February 25, 2016

  Rowan

  Wat een gave rubriek, ik wil meer! Ik wil zo graag een keer Urban foto’s maken, maar ik durf nog niet helemaal. Je hoort van die spannende verhalen. Als ik jouw foto’s zie stap ik het liefst meteen in de auto naar Berlijn. Echt heel mooi!

 • Reply February 26, 2016

  Sas

  Wat een onwijs gave foto’s zijn het geworden! Toffe plek

 • Reply March 10, 2016

  Yvonne

  Wat een gave locatie dit, ben dol op dit soort plekken. Volgens mij vind je die in heel Duitsland nog voldoende, maar deze plek ziet er wel heel gaaf uit.

Leave a Reply