Het gevaarlijke ‘In The Tubing’ Laos

cover

Als je ooit in Azië hebt gereisd, dan weet je sowieso waar ik het over heb als ik ‘in the tubing Laos’ noem! ‘In the tubing’ is een riviertripje dat je maakt in een band over het water! Aan het begin van de dag wordt je boven afgezet en daarna drijf je op je gemakje terug! En het leuke aan dit dobbertochtje is partyvibe langs de kant! Je kunt namelijk af en toe stoppen bij een barretje om een cocktailtje te nemen, even te chillen in de hangmat of een potje basketbal onder de sproeier te spelen. Heel relax!

Nu is dit niet het bekende ‘in the tubing’ van voorgaande jaren. Het riviertripje is namelijk drastisch veranderd. Een jaar of 10, 15 kwamen de eerste backpackers aan in Vang Vieng in Laos. Toendertijds een klein stadje om de reis van Vientiene naar Luang Prabang te overbruggen. Al snel kwamen deze pioniers er achter hoe chill het was om met een drankje aan de rivier te chillen. De alcoholprijzen droegen daaraan bij; nog geen 50 cent voor een liter ‘wodka’. Jongeren begonnen met tubes het riviertje af te gaan. Een slimme local bouwde een eerste bar. De daarovervolgende jaren schoten barren als paddestoelen uit de grond; kabelbanen werden over de rivier getrokken; semi-clubs opende zich. Vang Vieng ontpopte zich tot een waar hedonisch feestparadijs. Met overnachtingskosten van een euro of 2, 3 en alcoholprijzen een tiende van Europa/Australië, bleef man ook niet meer dagen, maar weken of zelf maanden hangen. De goedkope ‘In the Tubing-hempjes’ die ze verkochten zorgden voor de nodige bekendheid. En zo geschiedde het dat er uiteindelijk op de piek zich meer dan 10.000 mensen in het dorp, dat normaal maar 3.000 inwoners telde, bevondden. Dit kon natuurlijk alleen maar mis gaan. Hier een leuke blogpost over de gevaren. Er was totaal geen controle meer. De ene na de andere glijbaan werd gebouwd, noem maar op. Iedereen sprong vanaf kabelbanen in het water. etc.  Dit resulteerde uiteindelijk in 20 doden (!!) in het laatste jaar voor de ‘sluiting’. Mensen sprongen in dronken toestand op de stenen, namen een overdosis aan drugs of bloedden dood na een val.

Inmiddels heeft de regering ingegrepen. Alle constructies over de rivier en ook de meeste barren zijn weggehaald. Er zijn nu nog 3 barretjes langs de rivier en slechts één bedrijf dat de tubes verhuurd. Of er nog steeds wat aan is nu? Dat lees je hier!

Daar gaan we! Ik ben deze keer met Iris en Renee, twee vriendinnen van mijn studie!

Daar gaan we! Ik ben deze keer met Iris en Renee, twee vriendinnen van mijn studie!

Al zou het hele bar-gedoe er omheen niet bestaan, dan zou het nog de moeite waard zijn. Je dobbert tussen de schitterende karstgesteenten!

Al zou het hele bar-gedoe er omheen niet bestaan, dan zou het nog de moeite waard zijn. Je dobbert tussen de schitterende karstgesteenten!

In the Tubing Laos

Het hele bar-gedoe is er echter toch. Wij dachten; ach waarom ook niet, 3 wodka mangojuice please!

In the Tubing Laos

Een potje basketbal

In the Tubing Laos

En hup weer door!

In the Tubing Laos

Met zijn allen dobberen op de rivier. Inmiddels zijn er geen 10000 mensen meer in Vang Vieng. Maar een paar 100 kom je er denk ik wel tegen!

In the Tubing Vang Vieng

Ook even van de omgeving genieten, hoor!

In the Tubing Vang Vieng

En dan worden de touwen weer uitgegooid en moet er weer bij de volgende bar aangelegd worden!

In the Tubing Vang Vieng

Waar je dan lekker met je ‘friends for one day’ een cocktailtje drinkt..

In the Tubing Vang Vieng

… of in de hangmat chillt.

In the Tubing Vang Vieng

Met de drank nog in de hand toch maar weer verder getuped!

In the Tubing Vang Vieng Laos

Mooi mooi mooi

In the Tubing Vang Vieng Laos

Maar dan breekt er een storm los!!

In the Tubing Vang Vieng Laos

Super spannend!!

In the Tubing Vang Vieng Laos

Maar gelukkig: na regen komt zonneschijn! En dat was ons avontuur!

Naar In The Tubing Laos
Vanuit Thailand neem je de bus naar Vientiane (hoofdstad Laos) en vanuit daar met de bus naar Vang Vieng. Of je gaat vanuit Thailand met de boot naar Luang Prabang en neemt vanuit daar de bus.  Je kan natuurlijk ook vanuit Vietnam komen. Stel zelf maar een leuke route samen, haha.

Reisplan
Plan het in in een reis door Laos. Blijf een dag of 3 in Vang Vieng. Naast het tuben, kun je nog veel meer doen. Veel mensen doen simpelweg Luang Prabang, Vang Vieng, Vientiane en reizen dan door het het zuiden of Cambodja/Vietnam. Ik zou je zelf ook aanraden om nog naar het Noorden van Laos te gaan! Lees hier hoe ik reisde.

Overnachten
Vang Vieng heeft hartstikke veel luxe hotels voor weinig geld. Echt ver boven de maatstaaf in Thailand/Cambodja etc. Wij betaalden echt 12 dollar per dag voor 3 personen!

Kosten
55.000 kip voor het huur van band. 60.000 kip borg – krijg je niet terug als je de band na 18.00 inlevert. Niemand levert hem natuurlijk in, en door die storm waren wij ook te laat. 5.50 + 6 euro = 11 euro. Is duur, maar dat bedrijf heeft de monopoly.

Conclusie
Ook al wordt nu beweerd dat het ‘één saaie bedoeling’ is geworden, het is zeker de moeite waard. Het landschap dat je tegen komt is hartstikke mooi, je kunt heerlijk chillen bij de barretjes en je ontmoet veel andere reizigers. Wij gingen ‘s avonds nog met allen uit! Een hartstikke relax dagje dus. Veel plezier ;-)

Social media:

9 Comments

 • Tubing is echt super, helaas regende het bij ons de hele dag (september) maar dat stopte niet om dit te doen! Ik dacht te horen dat het afgeschaft was maar ik wil dit zeker nog wel een keer doen als ik naar Vietnam of Cambodia ga :) . Hoop wel dat ze eindelijk aangeven waar het eindpunt is.

  • Reply January 10, 2015

   Joost

   Haha ja ik heb helaas zelf ook mogen ervaren hoe ‘t daar regenen kan. Het eindpunt was net voor die loopbrug in Vang Vieng! Vanaf de laatste bar nog meer dan een uur dobberen.

 • Reply January 10, 2015

  Denise

  Dat ziet er heel tof uit! Dit ga ik sowieso even onthouden, haha!

 • Reply January 10, 2015

  Tikva - Gezin op Reis

  Wij gingen in 2007 tuben maar toen waren er ook echt geen 10.000 mensen hoor. Wel enorm veel barretjes al was het 2e gedeelte van de route altijd al een heel stuk rustiger met hele stukken zonder muziek.

  • Reply January 11, 2015

   Joost

   Haha, ja het zal allemaal wel wat overdreven zijn. Ik had het wel uit een artikel van de Times trouwens.. Maar leuk dat je het nog in volle glorie hebt meegemaakt! Stuur maar even de link als daar nog ooit een blogpostje van komt ;-)

 • Misschien juist wel leuker dat het wat minder massaal is geworden ;) . En die regenbui, wel lekker na wat drankjes ;) !

  • Reply January 11, 2015

   Joost

   Ja, heerlijk die regenbui, haha!

 • Reply January 11, 2015

  Paul

  Ja, ik wil graag nog een keertje naar Azië. Moet alleen mijn vriend nog overtuigen. Hij is nogal principieel vegetariër en toch bang voor een eventuele taalbarrière. En volgens mij valt dat tegenwoordig – met al dat toerisme vanuit Europa en Amerika – wel mee.

  • Reply January 11, 2015

   Joost

   Vegetariër is echt geen probleem. Also, ze hebben misschien niet dezelfde kwaliteit voedsel in Zuid Oost Azië als in Nederland, maar er zijn een hoop gerechten met tofu etc. En een taalbarriére is er is Thailand, Laos, Vietnam nauwelijks. Daar hoef je je echt niet door laten tegen te houden! China is natuurlijk een ander verhaal..

Leave a Reply