Persoonlijk: Semester Nanjing zit er op!

Na vier weken keihard studeren, zit het erop; mijn tijd als student in China is voorbij. Eigenlijk dringt het nog steeds niet tot me door. Maar goed, ik heb dan ook Azië voorlopig nog niet verlaten.

De laatste twee weken bestonden uit papers, reports, presentaties, examens, en heeeel veel Chinees. Ik begin in vormen uit het dagelijks leven zelfs karakters te zien (wow, die tafel heeft wel echt veel weg van ‘ba’), het liep echt uit de hand. Ik had niet verwacht dat China zo zwaar zou zijn met betrekking tot studeren. Nou ja, je hoort wel dat de druk hier heel hoog is, maar als exchange studentje dacht ik meer aan een party-reis leventje. Dat viel tegen. Alhoewel, party’en en reizen doe ik toch wel, hoe druk ik het ook heb xD. De laatste zeven weken heb ik in ieder geval elke dag van 08.00 tot 16.00 – soms 17.00 or 18.00 les gehad. En dan moest ik elke avond aan de bak voor verslagen, presentations en het bijhouden van mijn Chinees. Ik ben er wel achter gekomen dat ik een ijzersterkte discipline heb, want waar de helft van mijn studiegenoten Chinees al had laten vallen, zat ik echt daadwerkelijk (bijna) elke dag in de les. Ach, het zit er nu op en ik dacht; dan heb ik ten minste mijn vakantie daarna in ieder geval wat meer verdiend!

Ik geniet nog steeds elke dag van onze rooftop

Ik geniet nog steeds elke dag van onze rooftop

Én ook niet onbelangrijk; het is niet voor niks geweest. Ik spreek Chinees. Okay, echt een piep klein beetje, maar ik spreek wel een piep klein beetje Chinees! Wie had dat ooit gedacht?! Het is wel jammer dat ik nu bijna ga, want ik begin het een beetje te begrijpen. Net was ik naar de internet winkel om ons abonnement te verlengen (je betaalt hier elke maand opnieuw), en om na deze maand het internet op te zeggen. En het is me gelukt, zonder voorbereiding en zonder woordenboeken en apps! Had mij een jaar geleden gezegd dat ik dat zou doen en ik had je voor gek verklaard. Nou moet ik trouwens wel zeggen dat het gecompliceerder klingt dan het was haha. Ik zei ongeveer: ‘Hallo, ik spreek maar  beetje Chinees. Ik wil graag kopen een nieuwe maand internet voor 120 kuai’. Antwoord: ‘dat kan meneer Joh-seh-bah’ (Zo sprak ze Josephus uit)., hahah. En toen: ‘Augustus, volgende maand, ga ik terug naar Duitsland (ik zei maar Duitsland, want de uitspraak van Nederland (Hélán) is me te lastig haha). Jij kan stoppen mijn internet?’. *gelach* . ‘Volgende maand jij niet nodig internet?’ – ‘Correct’. – ‘Ik heb het gedaan, tot ziens’. INTERNET VERLENGD: CHECK!

Hoe goed ik ook ooit mag worden, dit is volgens mij NOOIT te onthouden!

Hoe goed ik ook ooit mag worden, dit is volgens mij NOOIT te onthouden!

Ondanks alle drukte, heb ik toch tijd gevonden om nog wat leuke uitstapjes te maken. Een weekendje ben ik naar de Yellow Mountain geweest. Het heeft toen helaas het hele weekend geregend. Domperr.. En de groep was ook niet echt je van het. Resulteerde in mijn eerste dag heimwee sinds ik weg ben. Totdat de aapjes me kwamen verblijdden, toen was het weer leuk! Een aparte foto blog is hier te vinden.

Semesterend4

Een makaak op de Yellow Mountain

Een ander hoogtepunt was Beijing. Er was een feestdag + weekend (+ wat door mij gecreerde feestdagen), dus ik kon mooi een lang weekend weg. Anne, een oude gek uit Nederland, zou er ook zijn. Voor zijn werk overnachtte hij twee dagen in het Radisson Blue, en ik was uitgenodigd. Dat liet ik me natuurlijk geen tweede keer zeggen en in de nachttrein zat ik. Samen gingen we de kunst van zijn bedrijf (Bubble Projects) in Beijing op hangen in verschillende luxieuze hotels in Beijing. Van werken word je hongerig; en liet er in die hotels nou elke keer keer heerlijk (kostenloos) eten zijn. Ik heb weer even van het Westerse eten genoten; zalm, yoghurt en natuurlijk kaas (big love) en ook aan cocktails en champagne ontbrak het niet. Thanks Anne! Daarnaast hebben we ons nog heerlijk laten verwennen in de massage salon, een beetje gesightsee’t en de locale barretjes bezocht.

'Werken' met Anne in Beijing; links in de Skylounge van het Renaissance hotel, rechts shoppen in de IKEA.

‘Werken’ met Anne in Beijing; links in de Skylounge van het Renaissance hotel, rechts shoppen in de IKEA.

Toen Anne weer weg was had ik nog een paar dagen over. Ik was al ooit kort in de Verboden stad geweest, maar nu heb ik hem eens goed bekeken. Geen detail is me ontgaan deze keer, haha. Een zeer interessante foto blog vind je hier.

Ik en Mao op Tian'an men square, voor de Verboden stad.

Ik en Mao op Tian’an men square, voor de Verboden stad.

Natuurlijk kon de Grote Muur niet ontbreken aan mijn lijstje. Ik wilde wel iets speciaals doen, niet even met de bus er heen. Ik heb toen besloten om naar een ‘afgelegen stuk’ te gaan voor een hike. Het was echter allemaal wel een beetje geidealiseerd in de brochure. Desalniettemin was het very impressive. Ff zo’n momentje van; woww ik ben er echt. We zijn in drie uur van Jingkou naar Simatai gelopen; een vernieuwd stuk, maar ook een orginieel stuk. Foto’s hierrr.

De Chinese muur!

De Chinese muur!

Beijing zelf is totaal anders als Nanjing. Er is geen skyline, het was er veel (en anders) warmer en ook het eten was niet hetzelfde. Beijing is denk ik meer wat je verwacht van het traditionele China. Houten huisjes in de Hutongs, de bevolking in de stadsparken, veel scootertjes. Een leuk park was het temple of heaven park. Foto’s hiervan ook weer in een aparte blog, aqui.

De Beijingse Hutong

De Beijingse Hutong

Leven in Nanjing was top. Ik heb al afscheid genomen van de meeste van mijn vrienden hier. Afscheid blijft naar. Je komt hier allemaal, doet alles samen en dan is het over en je belooft elkaar wel weer te zien, maar hoevaak dat uiteindelijk gebeurt.. Ik had in ieder geval een leuke groep gevonden hier. Samen lunchen, dineren, party’en en noem maar op. Afgelopen weekend bijvoorbeeld, gaf onze teacher Lilaoshi, een partay. Daarna 1912 (de partyarea) in, en toen nog Nederland gekeken (was wel een beetje trots, stond de hele tijd HÉLÁN te roepen, met die verkeerde uitspraak van me). Daarna kwam ik nog wat Australische vrienden tegen, waarmee ik die wedstrijd erna heb gekeken. Dat was ook wel een beetje Nanjing, die 200-300 exchangestudenten ken je zo. Samen in dit vage land zien te overleven.. Ik vond het een hele vette ervaring!

Mijn partycrew in Nanjing! It was awesome, guys!

Mijn partycrew in Nanjing! It was awesome, guys!

Nu is het tijd voor de rest van mijn reis! Donderdag vertrek ik naar Huashan, waar ik de befaamde plankwalk zal lopen (wish me luck, want dat is dus niet ongevaarlijk). En daarna? Je leest het op www.theworldaround.nl ;)
Kusjes

Social media:

4 Comments

 • Reply June 17, 2014

  Lieke

  Heerlijke kerel ben je ook! Heb weer genoten xxxx

 • Reply June 17, 2014

  Vita

  WAUW! Geniaal! Ik wil graag wat bijles in Chinees, kan jij me daarbij helpen? :D

  • Reply June 18, 2014

   Joost

   当然!In september ben ik weer in NL, dan zal ik je een snelcursusje geven ;)

 • Reply June 17, 2014

  Pauline

  Nice, daar op Tianmen was ik ook 3 weken geleden!

Leave a Reply