Persoonlijk: Nanjing, life as it should be!!

Zo, ik knal even binnen met nogal een extreme titel: ‘Nanjing: life as it should be.’. Maar ik kwam laatst tot de conclusie; het leven is hier zo gek nog niet. Ik heb zo’n beetje alles wat ik wil.  Ons apartement is super mooi; het is iedere keer een feestje om thuis te komen. Eten is zo lekker en goedkoop; elke dag genieten. De universiteit is klein en het voelt als leven in een dorp; bekenden overal. Maar toch ook alle gemakken van een stad. Ik realiseerde me laatst: Nanjing is de chillste plek waar ik tot nu toe gewoond heb!

Waar mijn leven in Nanjing zich afspeelt :D

Waar mijn leven in Nanjing zich afspeelt :D

Ja, ‘Wo ai Nanjing’ -  I love Nanjing. Al weer bijna drie maanden geleden heb ik al mijn spullen in een tas gepropt en ben ik hier, met niet de hoogste verwachtingen, aangekomen. Ik bedoel; ik kwam net uit Berlijn (me favo stadje!)! En nu naar een onbekend ‘stadje’ in mainland China, tussen van die vage Chinezen.. Maar wat een aangename verassing is het gebleken! Sja, waarom ik dan zo positief ben? Het zou te maken kunnen hebben met de volgende dingen..

 

Met Flo Nanjing in!

Met Flo Nanjing in!

Wonen is hier gewoon heerlijk. Huisvesting is hier nog niet zo moeilijk als in Europese steden. Wat als gevolg heeft, dat alle studenten een chill appartementje hebben kunnen vinden in de buurt van de universiteit. Voor mij heeft dit natuurlijk geresulteerd in 120m2 op de 27e verdieping met view over de skyline. Echt, het is een feest om thuis te komen. Ik kan uren uit mijn raam zitten staren, er komen altijd mensen biertjes doen op mn balkon. Maar ook omdat iedereen in dezelfde buurt woont, is dit een super chille studentenbuurt geworden. Overal barretjes, coffeeshops en zelfs een paar ‘clubs’. Laatst een feestje in een bar, waar echt héél de school was. Eigenlijk de kleinschaligheid van Wageningen, maar dan met alles wat de stad te bieden heeft. Echt leuk. Altijd met een groep lunchen, ‘s avonds drankjes. Bekenden overal. Maar toch met 300 McDonaldsen, een gigantisch clubgebied, 1000en malls en een metronetwerk.

Zo maak ik elke dag mijn huiswerk :)

Zo maak ik elke dag mijn huiswerk :)

Eten blijft een feest hier. Nog steeds altijd in restaurantjes. Lunch en diner vaak met een grote groep, waardoor we tig verschillende dishes bestellen en het dus een soort buffet is. Er is kip, pork, eggplant, tofu, egg. Alles. En op het eind betaal je één, soms twee euro. Seriously, wie droomt daar niet van? Dan is er ook nog overal vers fruit. Ik eet ananassen bij het leven, en die zijn dan ook nog eens zo zoet dat je het binnenste ook kunt eten. Mijn huis ligt vol cocosnoten, aardbeien, mangos en meloenen. Alles bij elkaar wat, misschien 3 euro? Ik ben gelukkig! (Ik wilde binnenkort middels een fotoblog een ode brengen aan de fruitwinkel bij mij op de hoek, maar ik heb recent vernomen dat deze door de Chinese maffia wordt gebruikt voor witwaspraktijken. Ik ga dit even tot op de bottom uitzoeken en dan kom ik bij jullie terug).

Eten & drinken op de straten of in restaurantjes. Mjammiee

Eten & drinken op de straten of in restaurantjes. Mjammiee

Nanjing betekent ‘hoofdstad van het zuiden’. Het is gedurende honderden jaren de hoofdstad van China geweest. Het staat vol met oude tempels, paleizen, stadsmuren, poorten etc. Als ik me na college verveel, pak ik de fiets of de metro en beklim ik even de 600-jaar oude stadsmuur. Of ik beklim even een van de 10 grootste gebouwen ter wereld. Of ik ga naar een 10-vloerige mall, waar ik even nieuwe kleren koop. Of ik ga op onze rooftop drankjes drinken (laatst had ik alleen helaas een kokosnoot op de lichtschacht kapot geslagen, en toen warden we erafgekickt, beetje dom xD). Well, you get me? Het is hier elke dag avontuur. My biggest joy in life!

Laatst had ik de fiets gepakt en kwam ik opeens bij deze boeddha's uit. Elke dag zie ik wat nieuws :)

Laatst had ik de fiets gepakt en kwam ik opeens bij deze boeddha’s uit. Elke dag zie ik wat nieuws :)

De weekenden zijn hier ook geweldig. Óf we gaan drankjes doen/clubben óf ik bekijk een nieuwe stad. Afgelopen weekend waren we weer in 1912, het uitgaansdistrict hier. Natuurlijk geen Berlijn, maar wel een beleving. Chinezen en clubs zijn een intressante combinatie. Soms komen e rook gasten langs :D Laatst was Flo (vanuit Berlijn) hier langs! Was uiteraard erg leuk. Eerst hebben we heel Nanjing verkend (weer 300 nieuwe dingen gezien). En daarna zijn we samen naar Shanghai geweest. Wat een stad is dat, joh! Weer iets compleet anders dan Nanjing. Een aparte (foto)blog about Shanghai, hierr.

Met Flo in Shanghai. Bizarre stad!

Met Flo in Shanghai. Bizarre stad!

De Chinezen zijn wel echt een volk apart. Ik lach me dagelijks kapot. Het begint al in de lift, waar soms zomaar een hond alleen de lift uit wandelt of een vrouw de handstand doet (ik bedoel; in de lift, seriously?!). Op straat is het ook één groot feest. Laatst stond er een auto geparkeerd op straat, dus ik moest die over de straat inhalen. Maar terwijl ik dat deed werd ik ingehaald door een fietser, zij werd ingehaald door twee brommers en die brommers werden weer ingehaald door een auto; die auto reed onderhand op de stoep aan de overkant… :/ Menukaarten bezorgen me ook altijd de nodige hilariteit. Soms bestel ik voor de grap maar eens ‘The palace of exploding tofu’ (het paleis der ontploffende tofu) of de ‘Three operator’ (de boom bestuurder). T-shirts zijn hier ook leuk. Vandaag kwam er eerst een meisje voorbij met ‘ACNE’ groot op haar t-shirt. En daarna eentje met ‘I EAT STONES’. Ehh? De kapper bij mij om de hoek suggeert ‘Source of inspiration for the United States’ te zijn, en bij de metrotrap worden gewaarschuwd middels een bordje met ‘beware of slippery fall’. Hahaha.

Doe maar 'The Ants in the Three' please.

Doe maar ‘The Ants on the Three’ please.

Mijn leraren zijn ook erg grappig. Maandag bij Oceanodynamics gekeken naar een door de leraar zelf gemaakt filmpje van een strand: 5 minuten lang, en gefilmd vanuit een rijdende trein, haha. Bij hydrometeorology komen de grappigste foto’s voorbij. Een voorbeeld van intense sneeuwval werd geillustreerd met een man in hotpants en roze t-shirt in de sneeuw. Zij snappen natuurlijk niet dat dat niet normaal is in Europa. Chinese les is natuurlijk het allerleukste omdat alles wat mis kan gaan, daar ook mis gaat. Laatst hadden we het over het Nederlandse Koningshuis. We hebben natuurlijk net een nieuwe koning. Onze lerares vroeg waarom onze koningin dan weg was. ‘She resigned’; ze is er mee gestopt. De lerares: ‘What, she committed suicide?!’. We: ‘No she was just old’. Lerares: ‘What?!? Because she got bolt?!’ De lerares dacht dus even dat we een nieuwe koning hebben omdat onze koningin zelfmoord had gepleegd omdat ze kaal werd xD.

Chinese les en chillen op de campus in de pauze

Chinese les en chillen op de campus in de pauze

Over die lerares trouwens, die ziet mij als haar beste vriend. Ze vraagt altijd of ik zin heb om te chillen. Laatst waren we samen naar de massagesalon geweest. Op vrijdag is haar vraag standaard: ‘waar gaan we vanavond uit?’. Afgelopen weekend waren we met zijn allen naar een club, hadden we in dronken toestand een groot reclamebord meegenomen. Vertelt die lerares mij de maandag erop in college: ‘oh dat bord stelen was zo grappig!! Dat gaan wij ook snel samen doen’. Ik heb dus nu de afspraak met mijn docent om in dronken toestand reclameborden te gaan stelen..

Een drankje in 1912

Een drankje in 1912

Dus ja, conclusie: eigenlijk is wel echt heel leuk hier! Ik heb zelfs nog overwogen om een half jaar langer Chinees te blijven studeren hier. Helaas; dan krijg ik natuurlijk geen scholarschip en geen stufi meer, én bijna al mijn vrienden hier zijn dan al weer weg. Dat is dan ook meteen de downside; het leven hier is niet ‘echt’. Ik zou hier nooit echt kunnen werken of permanent leven. Maar goed, een half jaar is geweldig!!

Pad naar het mausoleum van Xiaoling Ming (lid van de Chinese Ming Dynastie)

Pad naar het mausoleum van Xiaoling Ming (lid van de Chinese Ming Dynastie)

Zo, ik ga nu mijn spullen pakken; dit weekend staat the Yellow Mountain op het programma!

Kusjes

Social media:

5 Comments

 • Reply May 15, 2014

  Melanie

  Wat een feest daar :P !! Ik heb me ook nooit echt kunnen voorstellen dat China zo leuk zou kunnen zijn. Geniet er nog even van :) xxx

 • Reply May 15, 2014

  Arianne

  Weer een top verslag, volgens mij is het overal ter wereld gezellig met jou! Veel plezier

 • Reply May 15, 2014

  Lieke

  Heerlijk weer dit! Ik geniet met je mee!

 • Reply May 16, 2014

  A.Sanders

  Hoi Joost. Wat heb jij het daar leuk. Wij genieten met jou mee als we al die prachtige foto’s zien. Maar we zullen ook blij zijn als we jou zelf weer zien.Groetjes Opa en oma.

 • Reply May 22, 2014

  Michelle

  Wauw, klinkt chill!!!

Leave a Reply