Het magische Borobudur in Indonesië

Borobudur in Indonesie

Maar liefst 56640 kubieke meter vulkanisch gesteente verwerkt tot dé grootste tempel ter wereld; de Borobudur in Indonesië. Met een basis van 123 bij 123 meter, een hoogte van 35 meter en een bouwtijd van minstens 80 jaar, mag de Borobudur gerust een wereldwonder genoemd worden. De bouw van de tempel begon rond het jaar 750 en haar naam komt waarschijnlijk van het sanskriet ‘Vihara Buddha Ur‘, wat zoiets als ‘tempel op de berg’ betekent. De Borobudur is één grote stoepa, bestaande uit negen etages; de onderste zes zijn vierkant, de bovenste drie rond. Deze verschillende etages stellen de boeddhistische kosmos voor. De muren zijn versierd met afbeeldingen van momenten uit het leven van Buddha. Daarnaast bevinden zich op de bovenste etages nog 72 kleine stoepa’s, die de weg voorstellen die een boeddhist moet afleggen om het Nirvana te bereiken.

Borobudur in Indonesie

Dit is hem dan; de gigantische Borobudur in Indonesië!

Borobudur in Indonesie

De muren van het gebouw zijn versierd met gebeurtenissen uit het leven van Boeddha

Een gids kan je met de betekenis van deze beelden helpen

Een gids kan je met de betekenis van deze beelden helpen

Borobudur in Indonesie

De beelden zijn zo goed bewaard gebleven omdat het hele bouwwerk in vergetelheid raakte en onder dikke lagen vulkanisch as en vegetatie terecht kwam. Pas in 1814 werd de Borobudur herontdekt!

Borobudur in Indonesie

De bovenste 72 stoepas staan voor de weg die een Buddhist moet afleggen om het Nirvana te bereiken

In elke stoepa bevindt zich een boeddha, die je volgens de bevolking kunt aanraken voor geluk!

In elke stoepa bevindt zich een boeddha, die je volgens de bevolking kunt aanraken voor geluk!

Borobudur in Indonesie

Het hele complex ligt super mooi gelegen in de jungle op 40 km van de stad Yogjakarta op Java.

Ik bezocht hem met 6 meiden uit de Balkan; een beleving op zich :p

Ik bezocht hem met 6 meiden uit de Balkan; een beleving op zich :p

Zoals je ziet is het een prachtige plek om eens te bezoeken; alleen al om de architectuur van het complex en de prachtige ligging. Echter is het bouwwerk ook nog gehuld in mysterie; sommige beeldhouwwerken en ook het gebruik van het sanskriet is mysterieus vanwege de Indische herkomst, terwijl er op dat moment geen verbindingen tussen de India en Indonesië bekend waren!

Naar de borobudur in Indonesië
Vanuit Jakarta (de hoofdstad, gelegen op het eiland Java) kun je zowel met de bus, als vliegend naar Yogjakarta. Vanuit Yogjakarta is het ongeveer 40 kilometer met een bus of taxi naar de Borobudur (dit duurt overigens wel meerdere uren).

Kosten
Voor toeristen is de entreeprijs Rp.175.000 per persoon (ongeveer 15 euro), studenten 50% korting. Een privé gids huren kan voor ongeveer Rp.75.000 (6 euro).

Tips
Bezoek de tempel zo vroeg mogelijk; de tempel is dan het rustigst, plus dat het weer ‘s middags vaker bewolkt is! Souvenirs zijn hier relatief duur (ik kocht uiteindelijk toch een beeldje; 150.00 Rp. naar 10.000 Rp., maar dan moet je wel je best doen ;-) ). Je kunt ook een sunrise tour boeken, je gaat dan met een tourguide nog voor de officiële openingstijden het park op en ziet de zon opkomen (kost wel 30 euro).

Conclusie
Een extra reden om naar Indonesië te reizen! En als je er bent, sowieso niet overslaan! De grote hordes toeristen kun je vermijden door heel vroeg of laat op de middag te komen. Eentje voor op de bucket list!

Social media:

2 Comments

 • Reply January 25, 2016

  Eva - eighty7

  Jaa, Borobodur vond ik ook erg mooi. Sprak me veel meer aan dan Prambanan.. maar al die toeristische kraampjes op het einde… waaaahhh! Haha!

  • Reply January 26, 2016

   Joost

   Ja het is echt een prachtige tempel! Ik was er in 2009 en echt heel vroeg in de morgen. Toen heb ik niet zo veel mee gekregen van die kraampjes!

Leave a Reply