City Guide Siem Reap: Angkor Wat ontdekken

Angkor Wat Cambodja

Angkor Wat, een tempelcomplex dat velen tot de verbeelding spreekt. Al ruim 900 jaar oud en inmiddels dé trekpleister van Cambodja. Voor velen is het dé reden om naar Cambodja te reizen. Zelfs toeristen vanuit de omringende buurlanden reizen special voor dit complex naar Cambodja. Hoe je het maximale uit je bezoek haalt? Dat lees je hier!

Angkor Wat is de oude stad hoofdstad van het Khmer rijk. Angkor betekent ‘Heilige stad’ en ‘Wat’ staat voor ‘tempel’. Het complex wordt dus ‘Heilige tempel stad’ genoemd. De belangrijkste tempel (ook Angkor Wat genaamd) werd gebouwd tussen 1113 en 1125. Er zijn zeker 5 tot 10 miljoen stenen gebruikt, waarvan sommige maar liefst 1500 kilo wogen. Behalve de tempel Angkor Watt, bestaat het hele complex uit vele honderden andere tempels!

Ik heb besloten om er al het mogelijke uit te halen en een zogenaamde ‘Climax-tour’ te beginnen. Je kunt namelijk een 3-dagen ticket kopen. Ik ben de eerste dag bij de afgelegen tempels begonnen, om via grotere tempels op dag 2, uiteindelijk dag 3 bij de daadwerkelijke Angkor Wat aan te komen. De eerste dagen kun je zo de grote stromen toeristen ontwijken. Zeker als je vroeg op pad gaat, kun je de grote hordes ontwijken. Bij de uiteindelijke Angkor Wat tempel is het altijd druk..

Angkor Wat Cambodja

Dag 1 hebben we een fiets gehuurd en zijn we de ‘buitenste ring’ gaan verkennen. Voordat je bij de Angkor Wat tempel komt, sla je links. Je volgt dan de groene route. Hier zijn ook bizar veel mooie tempels!

Angkor Wat Cambodja

Dit meisje (en haar collega’s) proberen je zoveel mogelijk te verkopen. Ze weten overigens ALLE hoofdsteden van landen uit hun hoofd. Hun openingszin is altijd ‘Hi mister, where you from?’. Zelfs als ik ‘Canada’ of ‘België’ zei, wisten ze het!

Angkor Wat Cambodja

Spelende kinderen bij de tempels. Mijn lievelingsfoto :-)

Angkor Wat Cambodja

Voor een euro of 5 kun je ook een boekje met achtergrond informatie kopen. Dat maakt het altijd veel leuker, vind ik!

Angkor Wat Cambodja

Ik had trouwens het geluk dat het meisje waar ik mijn ‘climax-tour’ mee deed, een super mooie camera had. Schitterende foto’s! Kijk ook dit overgroeide tempeltje. En het is er bij lange na niet zo druk als bij de hoofd attracties!

Ook dit complex was helemaal niet druk bezocht!

Ook dit complex was helemaal niet druk bezocht!

Angkor Wat Cambodja

En ook gewoon naast de weg staan allerlei tempeltjes. Deze konden we gewoon alleen bekijken!

Angkor Wat Cambodja

Aan het eind van de dag konden we niet meer; fiets op de tuktuk! Kostte slechts 3 dollar voor een ritje!

Angkor Wat Cambodja

De tweede dag namen we een tuktuk. Voor 10 dollar nam een chauffeur ons de hele dag mee! We begonnen de dag met de verst gelegen tempels. Dit is een zandstenen berg, waar de stenen voor alle tempels werden uitgehakt. Waarschijnlijk werden ze vervolgens over water naar hun huidige plek gebracht.

Angkor Wat Cambodja

Spelende meisjes. Wederom in een niet drukke tempel. Deze lag ook nog buiten het kaartje dat je bij Angkor krijgt.

Angkor Wat Cambodja

Bij de afgelegen tempels vind je ook meer boeddhistische monniken.

Hier kwamen we weer binnen de 'ring'. Hier is de Tumbraider opgenomen!

Hier kwamen we weer binnen de ‘ring’. Bij deze tempel is de Tumbraider opgenomen!

Angkor Wat Cambodja

Na een drukke dag verkennen, is er niks lekkerder dan een massage. Voor 3 dollar krijg je een uur lang een voetmassage. Heerlijk!

Angkor Wat Cambodja

Onze ‘Climax-dag’ is aangebroken! De goede camera is echter leeg en het regent. Dat begint goed, hoor.. Dit complex heet overigens Bayon en is ook zeer geliefd bij toeristen.

Angkor Wat Cambodja

En daar issie dan, de meest bekende tempel van Angkor Wat: de Angkor Wat tempel himself.

Angkor Wat Cambodja

Maaarr.. Joost mag er niet in. Een hemd dragen is verboden. En een sarong over een hemd is respectloos. Anti-climax :( (Tip: via de achteringang kom je veel minder toeristen tegen! )

Angkor Wat Cambodja

En als je drie dagen climax-tour er op zit, dan kun je los! In Siem Reap is genoeg te doen ;-)

Naar Siem Reap en Ankor Wat
Er is een dozijn aan mogelijkheden. Het is het makkelijkste om bij een reisbureautje in Bangkok of Phnom Penh een busticket te kopen. Je wordt dan netjes bij het reisbureautje opgehaald, naar een bus gebracht, eventueel naar de grens gebracht, en daar weer op een nieuwe bus gezet. Dat werkt heel makkelijk in Zuid-Oost Azië! Je kunt eventueel vliegen op een klein vliegveldje bij Siem Reap. En als je knaken genoeg hebt, kun je ook altijd privé een taxi nemen vanaf Bangkok etc.

Op doorreis
Je kunt Siem Reap prima combineren met een reis door Zuid-Oost Azië. Vanaf elke grote stad in Thailand, Laos of Vietnam zijn er busmogelijkheden. Ook prima als extra’tje aan een reis door Thailand toe te voegen!

Kosten
3 dagen ticket is 40 dollar. Verder: bizar goedkoop! Cambodja is een van de armste landen van Azië. Een chauffeur die je in zijn tuktuk de hele dag rondrijdt én tussendoor op je wacht, kost slechts 10 dollar per dag. Hostels in Siem Reap beginnen vanaf 1 dollar (dan lig je wel in een klamboe buiten :p, vanaf 2 dollar slaap je op een dorm). Massages zijn 3 dollar per uur. En voor eten hoef je eigenlijk nooit meer dan één dollar te betalen. Het is echt absurd. Je kunt hier als een koning leven en nog steeds onder de 20 euro per dag zitten!

Conclusie
Fan-tas-tisch. Echt! Drie dagen op je gemakje tempeltjes ontdekken. Daarnaast genieten van alle comfort die de stad biedt. Ondanks de anti-climax op dag drie, zou ik echt zo terug willen! Als ik mijn foto’s terug zie, begint het meteen weer te kriebelen!

Social media:

5 Comments

 • Ik wist niet dat het mogelijk was om drie dagen bij Angkor rond te dwalen! Gaaf dat je er de tijd voor hebt genomen. Wel jammer dat het op ‘het moment supreme’ regende en dat je niet naar binnen mocht :( .

 • Reply January 29, 2015

  Eva - eighty7

  Heel mooi! Gister Angkor nog voorbij zien komen in de serie By any means. Ontzettend groot en zoveel te zien.. Mooie foto van die massage trouwens, haha!

 • Reply January 30, 2015

  Sheelagh

  Mooie foto’s. Ik vond Angkor ZO tof, zou er best nog eens terug naar toe willen. Ik was er ook drie dagen trouwens. Die rivier op je foto bij die berg was één van mijn favoriete plekken. Bijna geen toerist te bekennen en ik vond het zo cool die rivier met versierde bedding.

 • Reply January 31, 2015

  Kirsten | Travelaar.nl

  Jaa, heeeelemaal eens! Angkor is prach-tig! Geweldig! Toevallig schreven wij er deze week ook een post over :) Wij bezochten Angkor één dag en vonden dat op dat moment ook wel voldoende.. Al zou ik er zo weer een dag naartoe gaan als ik weer eens in de buurt ben! En tsjah, het weer.. Je weet maar nooit daar hea. Wij hebben ook regen gehad, maar koud is t niet zo snel gelukkig ;)

 • Reply May 31, 2015

  We Are Travellers

  Wauw, die eerste foto! Dat heb ik dus even helemaal gemist toen ik daar was geloof ik. Leuk om via jouw blog weer even terug te reizen naar toen :)

Leave a Reply