Recept: Bibimbap in claypot

Sinds ik terug ben uit China, probeer ik nog steeds Chinees te leren. Als ik bepaalde hoofdstukken weer terug lees, denk ik steeds terug aan waar ik ze geleerd. Vandaag dacht ik terug aan dat heerlijke Koreaanse restaurantje bij mij om de hoek. Ik at er gemiddeld 3 keer per week heerlijke bibimbap. Bibimbap (비빔밥) is Koreaanse rijst met vlees en groeten.

Mijn favo dinertje in Nanjing!

Mijn favo dinertje in Nanjing!

Inmiddels woon ik in Berlijn, en ik kwam er laatst achter dat er een Koreaan bij mij om de hoek zit. Ik liep naar binnen ik vond daar zowaar mijn favoriete Koreaanse saus: Gochujang saus. Ik was dolenthausiast en heb meteen het grootste bakje gekocht! Nu dat ook meteen het lastigste ingrediënt van dit recept. Maar als je het gevonden hebt, ben je een heel eind!

De meeste (niet standaard) ingrediënten die je nodig hebt voor dit gerecht. Vooral de saus (het bakje) en de sesamolie (flesje rechts) zijn niet overal meteen te verkrijgen.

De meeste (niet standaard) ingrediënten die je nodig hebt voor dit gerecht. Vooral de saus (het bakje) en de sesamolie (flesje rechts) zijn niet overal meteen te verkrijgen.

Ik kook de porties hier meestal voor mezelf. Daarom hier de ingrediënten voor één persoon.

Voor het vlees (+marinade):

  • 50 gram rundergehakt
  • 1 eetlepel sojasaus (hoeft niet per se Koreaans te zijn, hoor)
  • 1 eetlepel sesamolie
  • 1 theelepel suiker (bruin is het best)
  • half teentje knoflook

Groente die je toe kunt voegen:

  • 75 gram spinazie
  • 50 gram tauge
  • 50g champignons (shiitake zijn het beste)
  • 50 gram wortel (een halve)
  • aantal schijfjes komkommer
  • Nori Seaweed

Verder:

  • 1 portie (75 gram) rijst
  • 1 ei
  • wokolie
  • suiker, zout etc.

Voor de Bibimbap saus:

  • 1 eetlepel Gochujang saus (of meer, ligt eraan hoeveel spicy je aan kunt)
  • 1 theelepel sesamolie
  • 1 theelepel suiker
  • 1 theelepel water
  • 1 theelepel sesamzaadjes
  • 1/2 theelepel azijn
  • 1/2 teentje knoflook

Bereiding
1. Kook de rijst (je weet wel hoe dat moet)
2. Wok de gehakt in de marinade (best als het er even in laat trekken voor je het wokt)
3. Snij de groente. De wortels in kleine reepjes (zie afbeelding). De champignons in kleine schijfjes.

Snij de wortel in kleine reepjes

Snij de wortel in kleine reepjes

4. Wok één voor één de groente even. 2 tot 3 minuten zou voldoende moeten zijn. (Komkommer en Nori Seaweed hoeven niet)
5. Bak het ei
6. Maak de Bibimbap saus door alle ingrediënten bij elkaar te stoppen en te mengen.

Alles bij elkaar en mengen!

Alles bij elkaar en mengen!

7. Stop alles samen in een claypot.
8. Zet deze claypot ongeveer 5 tot 8 minuten op open vuur.

Even op de brander!

Even op de brander!

En eet smakelijk! Het resultaat is echt lekker. Het lijkt wat moeilijker dan het is, maar het is het zeker waard.

SAMSUNG CSC

Mjammie!

Social media:

Be first to comment